Tsarmitunturi
Karakter beschrijving Algemeen Laplandse herder
De Laplandse herder of Lapinporokoira wordt in Finland en Lapland gebruikt als hoeder van de rendieren. De Laplandse herder is een zelfstandig werkende hond en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt bij de rendieren, maar ook als sporthond. Het is geen huis-tuin-keukenhond die genoegen neemt met drie keer per dag tien minuten uitlaten. De Laplandse herder is een hond waarmee gewerkt moet worden.

Voed je de Laplandse herder goed op. Dan heb je een geweldig maatje erbij.
De Laplandse herders zijn snel en leergierig. Ze houden niet van eentonige oefeningen. In het begin als pup is het voldoende om korte en eenvoudige oefeningen te doen en deze steeds moeilijker te maken. Als daar dan ook een enthousiaste baas bij staat, ben je verzekerd van succes en positieve feedback. Zorg als baas voor variatie in je oefeningen. Let als eigenaar ook goed op de signalen die de hond afgeeft zoals: gapen, pootje optillen en tongelen is vaak geen eigenwijsheid of een oefening niet willen doen, maar geeft eerder spanning aan. Dit komt omdat de Laplandse herder niet begrijpt wat de baas op dat moment van hem/haar verwacht.

De Laplandse herder is gewend om lange afstanden af te leggen
Gaat de Laplandse herder iets verder uit de buurt en roep je hem/haar terwijl je in de richting van de hond loopt. Dan vindt de Laplandse herder het niet nodig om jouw richting uit te komen. Hij/zij denkt dan: je komt toch al mij kant op. Als je stil staat en je roept ziet hij/zij het nut om te komen. Het verschil tussen een Duitse herder en een Laplandse herder is: dat de Laplandse herder nog dicht bij de natuur staat en gefokt is om probleemoplossend te denken en een grote mate van zelfstandigheid heeft, anders zouden zij het ook niet redden bij de “wilde” rendieren. Dit houdt ook in dat ze een bepaalde moed moeten hebben om wolven uit de kuddes te jagen en zichzelf te beschermen tegen eventuele aanvallen van rendieren.
Onafhankelijkheid wordt vaak geassocieerd met een negatief gevoel. De Laplandse herder heeft deze eigenschap nodig om een kudde wilde rendieren te hoeden en het is daarom ook niet te vergelijken met een Border Collie bij makke schapen. Deze onafhankelijkheid is weer positief als je met je hond reddingshondenwerk wil doen. In dit geval kan een nadeel een voordeel zijn. In vergelijking met de Duitse herder die dicht bij zijn baas wil blijven.

De Laplandse herder kan gereserveerd zijn naar andere mensen.
De Laplandse herder bepaalt namelijk zelf wel of zij geaaid wil worden door anderen. Verder zijn ze lief voor andere mensen, kinderen en dieren mits goed gesocialiseerd.
Het is belangrijk om de Laplandse herder werk te geven.
Dit kan zijn:
•  Gedrag en Gehoorzaamheid
•  Flyball
•  Rally-O
•  Doggydance
•  Reddingshondenwerk
•  Speuren
•  Behendigheid
De Laplandse herder is echt een allrounder en vind heel veel sporten leuk
Daarom vraagt de Laplandse herder om een sportieve baas. De baas moet wel tijd hebben om leuke dingen te doen met de hond. Als je niet veel kunt lopen met de Laplandse herder, dan moet hij/zij in ieder geval geestelijk bezig gehouden worden. Denk aan zoekspelletjes. Anders zoekt hij /zij zelf activiteiten en dat zijn vaak juist de dingen die je niet wilt. Denk aan vernielzucht.Reddingshondenwerk